Ruediger Dahlke

Dr. Ruediger Dahlke berlini születésű orvos, író, pszichoterapeuta, böjtszakértő, az archetipikus orvoslás, a pszichoszomatika elismert szakértője.

Ruediger Dahlke élete és munkássága

1978-ban diplomázott, diplomamunkája a pszichoszomatikus orvoslás és a gyermekkori asztma. A Thorwald Dethlefsen Intézetben pszihcológiát tanult és mint reinkarnációs terapeuta ott dolgoztt majd tíz évig. Később kivált az intézetből és feleségével Margittal, önálló gyógyközpontot alapított.

Munkásságának fő területés az archetipikus, pszichoszomatikus orvoslás, a légzés- és pszichoterápia, a böjtőlés és képmeditáció témájában tartott szemináriumok és továbbképzések jelentik.

Ruediger Dahlke: A betegség, mint szimbólum:

"Mindenki képes arra, hogy saját testén rámutasson arra a helyre, ahol a probléma rejtőzik: ahol „a cipő szorít”, ahol kínoz a fájdalom. Átvitt értelemben szintén erről van szó: rámutatunk a képzeletbeli sebre, és feltesszük a megfelelő kérdést, ami annak idején a Szent Grál királyát, Amfortast is megszabadíthatta volna szenvedéseitől. Ez az a kérdés, amely azt az „árnyékot” hivatott megvilágítani, amelyik minden egyes betegség mögött ott rejtőzik: „Öregapó, hát neked mi bajod?” A test ugyanis színpadként szolgál a tudattalan lelki folyamatok számára. Negatív irányból közelítve meg ezt, az író Peter Altenberg szavaival: „a betegség a sértődött lélek jajkiáltása”.

Ezért fontos kideríteni, hogy mi az, ami megsértette a lelket, és a test ehhez meg is adja a „szűkséges” utasításokat. Vagyis testünk színpaddá válhat, amelyen szemünk előtt elevenedhetnek meg életünknek mint tanulási folyamatunknak feladatai és fejlődési lehetőségei. Testünk a szimbólumok nyelvén szól hozzánk, amely nyelvezet gyakran visszaköszön a mítoszokban, a vallási tradíciókban, a legendákban és a mesékben éppúgy, mint ahogyan a köznyelv egyszerű és egyértelmű, hétköznapi kifejezéseiben.

A kórképek, lelkünk árnyoldalainak kifejeződései következtetni engednek a történések mélyebb okára, amelynek felfedése, majd az adott probléma célzott és értelmes feldolgozása fontos lépés a megoldáshoz."

 

A szerző könyvei