Richard Bach

Richard Bach számos könyv szerzője, amelyek közül jó néhány életrajzi ihletésű: a saját életéből vett vagy kitalált események mind a mondanivalóját hivatottak alátámasztani vagy illusztrálni.

Richard Bach életéről és műveiről

Richard Bach amerikai író leginkább rendkívül népszerű bestsellereiről, az 1970-es években megjelent A sirály és az Illúziók című könyveiről ismert. Írásaiban azt a gondolatot fejti ki, miszerint látszólagos fizikai korlátaink és halandóságunk csupán illúzió. Közismert, hogy a repülés iránti szenvedélyét és a repülést magát metaforaként használta műveiben. 17 éves kora óta foglalkozik repüléssel. 2012 augusztusában komoly sérülést szenvedett leszállás közben, amikor is a gépe fejre állt a repülőtér melletti mezőn.

Szolgált az Egyesült Államok haditengerészeténél, majd a New Jersey Légi Nemzeti Gárdánál pilótaként. Később számos különféle munkát vállalt, többek között szakíró volt egy légitársaságnál, és szerkesztő a Flying magazinnál. Az Egyesült Államok légierejének tartalékosaként szolgált 1960-ban Franciaországban. A legtöbb könyvében megjelenik a repülés valamilyen formában, az első könyvétől, A földön idegentől kezdve, amely konkrétan a repülés mesterségéről szól, későbbi köteteiig, amelyekben a repülést filozófiai jelképként használta.

A Sirály kéziratát sok kiadó visszadobta, mielőtt 1970-ben végül megjelent, és rövid időn belül az első számú bestseller lett. Csak 1972-ben 1 millió példányt adtak el belőle, és a média fölkapta e meglepő siker hírét. 1973-ban filmet is készítettek a regényből.

A második könyv, az Illúziók 1977-ben jelent meg.

Richard Bachnak hat gyermeke született első feleségétől, Bette-től. 1977-ben elvette Leslie Parrish színésznőt, akivel A sirály moziváltozatának forgatásán találkozott. Felesége figurája megjelenik két következő könyvében is (Híd az örökkévalóságon át és Minden és mindenki egy), amelyek elsősorban a párkapcsolatra és Bach lelki társakról vallott elképzeléseire összpontosítanak. 1997-ben ők is elváltak, két év múlva pedig Bach elvette harmadik feleségét, Sabryna Nelson-Alexopoulost.

A szerző könyvei