Clarissa Pinkola Estés

"Amikor egy nő arcába néznek, az isten néz vissza. Rögtön a tekintete mögött, rögtön a szemében megjelenik egy prémes teremtmény. Az intelligens ember tiszteletben tartja őt."

Clarissa Pinkola Estés életéről

Estés olyan költő, aki költeményeit fölhasználja pszichoanalitikával foglalkozó könyvei, hanganyagai és előadásai során. Poszt-traumás esetek kezelésére specializálódott pszichoanalitikus, aki 41 éve praktizál. A Union Institute & Universityn végzett, s a különböző kultúrájú törzsi csoportok szociális és pszichológiai mintázatait vizsgálta. Számos lelki élettel foglalkozó könyv szerzője, leghíresebb írása, a Farkasokkal futó asszonyok amely 145 hétig volt a New York Times bestsellerlistáján – eddig 32 nyelven jelent meg.

Estés az 1960-as években kezdett dolgozni poszt-traumás esetekkel foglalkozó szakemberként az illinoisi Edward Hines Jr. Veterans Hospitalban. Első és második világháborús, Koreában és Vietnamban harcolt veteránokkal foglalkozott, akik elvesztették valamelyik végtagjukat. Más intézményekben is dolgozott sérült gyermekekkel, veterán katonákkal és a családjukkal. A 70-es években írni tanította az elítélteket először a coloradói férfibörtönben, majd a kaliforniai női fegyházban, és más „zárt intézetekben” az Egyesült Államok délnyugati részén.

Estés segített a gyermeküket elvesztett családoknak, a gyilkosság áldozatává váltak hozzátartozóinak a veszteségeik feldolgozásában. Szolgált természeti katasztrófa sújtotta területeken, például az örmény földrengés után kifejlesztette a poszttraumás esetek kezelésének protokollját a túlélők számára. Dolgozott a szeptember 11-ei túlélőkkel és az áldozatok családjaival is mind a keleti, mind pedig a nyugati partvidéken.

A The Bloomsbury Review szerkesztője, és a Spanyol Újságírók Nemzetközi Szövetségének tagja. Számos díjat kapott eddigi munkásságáért mind pszichológusként, mind pedig íróként.

 

A szerző könyvei